Dieta 17.10.2025 r.

Dieta podstawowa

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Jabłko 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pasta z twarogu z dżemem brzoskwiniowym 60 g (MLE,)
Cukier 5 g

Obiad

Dyniowa z makaronem* 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g
Kotlet z ryby (Morszczuk) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 150 g
Sos koperkowy * 80 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Jabłko pieczone 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 50 g
Cukier 5 g

Obiad

Pasta z twarogu z dżemem brzoskwiniowym 60g (MLE,)
Dyniowa z makaronem* 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g
Pulpet rybny (Morszczuk) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Szpinak gotowany z olejem* 200 g ( GLU PSZ,)
Sos koperkowy * 80 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml