Dieta 16.10.2025 r.

Dieta podstawowa

Śniadanie

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml, Cukier 5 g
Zacierka na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02, )
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g

Obiad

Żurek z ziemniakami* 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,)
Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami* 300 g ( SEL, GLU JĘCZ,)
Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ,)
Surówka wielowarzywna z olejem 150 g (SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Płatki jęczmienna na mleku /p 300 ml ( MLE, GLU JĘCZ,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 100 g
Cukier 5 g

Obiad

Zupa ryżowa z ziemniakami + 350 g ( SOJ, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g
Bitka wieprzowa z szynki pieczona + 100 g
Sos własny dieta + 80 g (SOJ,)
Buraki tarte na ciepło + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml