Dieta 14.10.2025 r.

Dieta podstawowa

Śniadanie

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Jajko gotowane kl M 2 szt ( JAJ,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 100 g
Cukier 5 g

Obiad

Pieczarkowa z ziemniakami * 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, S02,)
Ryż na sypko 150 g
Klopsik wieprzowy 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos pieczeniowy 80 ml ( GLU PSZ,)

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 60 g (może zawierać: MLE, GOR, )
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor b/skórki 100 g
Cukier 5 g

Obiad

Solferino * 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Ryż na sypko 150 g
Klopsik wieprzowy 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Sos własny () 80 ml ( GLU PSZ, SEL,)
Brokuł gotowany* 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml