Dieta 13.10.2025 r.

Dieta podstawowa

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g ( SOJ,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Obiad

Brokułowa z ryżem * 350 ml ( MLE, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g
Kotlet z jaj 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Surówka z marchwi i jabłka b/c 150 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g ( SOJ,)
Pomidor b/skórki 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Obiad

Brokułowa z ryżem * 350 ml ( MLE, SEL,)
Gulasz warzywny z tofu dieta* 150 g ( GLU PSZ, SOJ, SEL,)
Cukinia gotowana z pomidorami* 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g