Dieta 23.09.2025 r.

Dieta podstawowa

Śniadanie

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Płatki jęczmienna na mleku /p 300 ml ( MLE, GLU JĘCZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 100 g
Cukier 5 g

Obiad

Jarzynowa z makaronem* dieta 400 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Ziemniaki młode z tłuszczem gotowane () 200 g
Bitka schabowa duszona 100 g ( GLU PSZ,)
Sos własny () 80 ml ( GLU PSZ, SEL,)
Surówka wykwintna z olejem b/c 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Płatki jęczmienna na mleku /p 300 ml ( MLE, GLU JĘCZ,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 100 g
Cukier 5 g

Obiad

Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Ziemniaki młode z tłuszczem gotowane () 200 g
Bitka schabowa duszona 100 g ( GLU PSZ,)
Sos własny () 80 ml ( GLU PSZ, SEL,)
Buraczki gotowane 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml