Dieta 09.06.2025 r.

Dieta podstawowa

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g ( SOJ,)
Ogórek świeży 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami + 350 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,)
Gulasz z ciecierzycą, pieczarkami, papryką i cukinią +150 g (GLU PSZ, SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Surówka z selera i jabłka b/c + 150 g ( SEL,)

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g ( SOJ,)
Pomidor b/skórki 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami + 350 ml ( SOJ, MLE, SEL,)
Makaron penne 200 g ( GLU PSZ,)
Masa serowa do makaronu + 100 g ( MLE,)
Prażone jabłka + 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml